Ştirile Roman

ARHITECTURA ŞI ACTORIA, DOUĂ ARTE SUPRAPUSE ÎN VIAȚA UNUI ROMAŞCAN

 

 

Arhitectura şi actoria, două arte suprapuse în viața unui romaşcan
 

Iulian Negru face proiectare de 15 ani, avându-i ca maeştri pe arhitecţii Mihai Haivas, Laurenţiu Dumitraşc şi Ana Maria Alexe. Arhitectul spune că se regăseşte în actorie, pentru că această artă uneşte oameni şi îi face să se bucure de viaţă.

Romaşcanul Iulian Negru îmbină cu succes arta de a construi şi arta dramatică. Lucrează în Primăria Roman din 2009 şi cochetează, în timpul liber, cu pictura şi teatrul. “Arhitectura este o profesie multidisciplară. Pentru a putea crea, trebuie să te inspiri dintr-o multitudine de arte. Nu se poate proiecta o casă până ce nu-l cunoşti pe cel care va locui în ea. Proiectul se schimbă de câteva ori, pe măsură ce discuţi cu potenţialul beneficiar. Este motivul pentru care am rămas prieten cu multe persoane cărora le-am proiectat casele”, a spus arhitectul.

Iulian Negru are 41 ani şi face proiectare de mai bine de 15 ani. Muzeul de Știinţele Naturii din Parcul Municipal Roman, amenajarea interioară şi exterioară a Casei Căsătoriilor din Roman, cafeneaua de lângă Corpul B a Colegiului Naţional “Roman-Vodă” şi noua clădire din Ștrandul Municipal Roman sunt doar câteva lucrări la care Iulian Negru şi-a adus contribuţia, unele dintre acestea în colaborare cu alţi arhitecţi.

“Am făcut stagiu de pregătire atât în primărie, cât şi la o firmă de proiectare şi mi-a prins foarte bine. Am avut onoarea şi bucuria să am modele. Arhitecţii Mihai Haivas, Laurenţiu Dumitraşc şi Ana Maria Alexe sunt adevăraţi maeştri pentru mine. Experienţa lor m-a ajutat foarte mult. Îi iubesc pe aceşti oameni. Mă bucur că mi-au transmis şi mie din ceea ce au acumulat şi regret, în acelaşi timp, că nu am făcut facultatea odată cu ei”, a spus arhitectul.

Actoria, dragoste la prima vedere

Iulian NegruIulian Negru şi-a făcut debutul actoricesc în piesa “Doctor fără voie”, de Molière, într-o reprezentaţie care a avut loc în comuna nemţeană Vânători. “Am spus că, dacă noi jucăm în mod natural nişte roluri, în fiecare zi, măcar să o fac organizat. M-am prezentat la Teatrul Municipal şi l-am întrebat pe regizorul Radu Vatavu dacă are nevoie de actori amatori. Debutul meu a fost unul plin de emoţii şi de peripeţii. Am intrat în scenă atât de hotărât încât m-am împiedicat şi am căzut. Am crezut că totul este pierdut, dar m-am ridicat şi am continuat să joc, lăsând impresia spectatorilor că accidentul a făcut parte din scenariu”, a spus Iulian.

Arhitectul locuieşte în Cordun. Este căsătorit şi are trei copii. Soţia a înţeles pasiunea pentru teatru a lui Iulian şi l-a sprijit. “Mulţi m-au întrebat: «De ce te duci la teatru, din moment ce nu primeşti niciun ban?». Spectacolul de teatru este un mare câştig sufletesc pentru ambele părţi: spectator şi actor. Te face, pentru puţină vreme, să uiţi de probleme, de lipsuri şi griji. În acelaşi spectacol, joc altfel, de fiecare dată. Nu este o cerinţă, ci descopăr feţe ascunse ale personajului, pe care încerc să le pun în valoare. Am luat teatrul în serios şi îmi place ceea ce fac. Mă relaxez printr-o activitate în care mă descopăr pe mine în raport cu ceilalţi. Am avut câteva reprezentaţii în afara oraşului. Am lăsat greul în seama soţiei, dar m-a înţeles şi m-a susţinut în ceea ce fac. Chiar şi atunci când a trebuit să scot bani pentru a plăti decorurile spectacolului, la fel ca şi colegii mei, sau să strâng bani pentru deplasări”, a spus Iulian.

Un alt motiv pentru care arhitectul Iulian Negru s-a apropiat de teatru este acela că fetiţa lui, Elena, elevă în clasa a IV-a, are înclinaţii literare. “Elena este pasionată de literatură. A câştigat locul I pe ţară la un concurs de creativitate. M-am gândit că ceea ce fac eu prin teatru o să-i servească drept model. Am adus-o la spectacole şi am văzut că îi place, că se simte bine”, spune Iulian.

Când nu are spectacol, Iulian se ocupă de scenografia spectacolelor. “Este o muncă plăcută, dacă ai cu ce să o faci. Când nu sunt bani, trebuie să stilizez, să abstractizez decorul în aşa fel încât spectatorul să înţeleagă ce se întâmplă în piesă”, a spus Iulian.

“Vreau să văd copiii talentaţi cum cresc şi înfloresc”

Arhitectul predă la Școala Gimnazială din Cordun, în regim de voluntariat, un opţional intitulat “Joaca de-a arhitectura”, introdus în acest an în programa şcolară. “Învăţ copiii ce înseamnă o locuinţă, o clădire, o localitate, rolul autorităţilor locale într-o comunitate în privinţa construcţiilor. Este un curs bine structurat, care include toate disciplinele pe care elevii de la clasele III-a şi a IV-a le studiază”, a spus Iulian.

Ca orice arhitect, Iulian vede în perspectivă. “Aş vrea să înfiinţez o asociaţie prin intermediul căreia copii talentaţi, dar fără posibilităţi materiale, să poată urma cursuri gratuite de pictură, muzică şi teatru. M-aş bucura să pot realiza acest proiect şi să-i văd pe copii cum cresc şi înfloresc”, mai spune Iulian Negru.

 

AMENZI DE 47.500 DE LEI PENTRU FARMACII

 

Amenzi de 47.500 de lei pentru farmacii
 

Inspectorii de la Protecţia Consumatorului Neamţ au aplicat amenzi de 47.500 de lei farmaciilor din judeţ în activitatea cărora s-au descoperit abateri de la legislaţie.

În perioada 6 – 10 octombrie, inspectorii din cadrul Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului (CJPC) Neamţ au desfăşurat acţiuni de verificare la operatorii economici care comercializează produse farmaceutice. Au fost verificaţi 28 de operatori economici şi s-au constatat abateri la 26 dintre aceştia.

În urma verificărilor efectuate s-au constatat multiple nereguli. În ceea ce priveşte condiţiile de depozitare a produselor comercializate, s-a descoperit prezenţa la vânzare a unor produse preambalate dintr-o anumită gamă, iar în locul de depozitare nu se respecta temperatura recomandată de producător.

La unul dintre operatorii economici s-a constatat comercializarea produsului pentru copii “Milupa Junior” la cutii de 600 de grame, care avea termen de valabilitate depăşit de nouă zile.

Cele mai multe situaţii neconforme au fost identificate la vânzarea promoţională şi prezentarea produselor. De exemplu, comisarii CJPC au descoperit o farmacie care avea scris în vitrina de la intrare mesajul: “Aici sunt cele mai mici preţuri. Convinge-te!”, fără alte informaţii sau vreun mod de a face dovada acelui fapt.

În unele farmacii erau prezentate informaţii contradictorii referitoare la campaniile existente, existând promoţii care se suprapuneau, iar reducerile nu se cumulau. În alte situaţii, erau afişate promoţii fără a se indica produsele care erau vizate, perioada de valabilitate sau preţul de referinţă la care se aplica procentul de reducere.

Referitor la informarea consumatorilor, cele mai des întâlnite abateri constau în faptul că pe eticheta aplicată de producător nu erau specificate condiţiile de păstrare şi depozitare.

“Pentru abaterile constatate au fost aplicate 18 avertismente şi 21 de amenzi contravenţionale, în valoare de 47.500 de lei. Au fost dispuse măsuri de oprire temporară de la comercializare a 68 kilograme de produse farmaceutice, în valoare de 4.847 lei, precum şi de oprire definitivă de la comercializare a 3,585 kilograme de poduse, în valoare de 1.615 de lei”, a declarat comisar şef adjunct Natalia Hruşcă.

 

ROMANUL PRIMEŞTE 50.000 DE LEI PENTRU carnavalul de crăciun

 

Romanul primeşte 50.000 de lei pentru carnavalul de Crăciun
 

În cadrul unei şedinţe extraordinare a Consiliului Judeţean Neamţ  s-a stabilit că Primăria Roman va primi un sprijin de 50.000 de lei, pentru organizarea carnavalului de Crăciun.

28 din cei 31 de consilierii judeţeni au participat vineri, 31 octombrie, la ora 14.00, la o şedinţă extraordinară a Consiliului Judeţean (CJ) Neamţ, care a avut zece proiecte pe ordinea de zi. Ședinţa fost condusă de preşedintele CJ Neamţ, Culiţă Tărâţă. Toate proiectele au fost aprobate, majoritatea cu votul tuturor consilierilor prezenţi.

În cadrul şedinţei a fost aprobată execuţia bugetară la data de 30 septembrie; s-a semnat o asociere a judeţului Neamţ cu Asociaţia Judeţeană de Fotbal Neamţ; de asemenea, s-a semnat asocieri şi cu Clubul Sportiv “Steel Man” Tîrgu Neamţ, cu oraşul Tîrgu Neamţ, cu oraşul Bicaz şi cu municipiul Roman, în vederea finanţării şi realizării, în comun, a unor activităţi de interes judeţean.

La ultimă şedinţă de CJ, consilierii au mai acordat 156.000 de lei Spitalului Municipal de Urgenţă Roman, pentru a termina lucrările de reabilitare şi termoizolare a clădirii în care funcţionează secţia de Pediatrie. Cum aceşti bani nu au mai fost necesari, deoarece au fost suficienţi banii oferiţi prima dată de CJ Neamţ în acest scop, respectiv 300.000 de lei, în şedinţa de vineri, consilierii judeţeni au aprobat ca acea sumă, de 156.000 de lei, să fie folosită, acum, pentru reabilitarea termică a corpului principal al Spitalului Municipal de Urgenţă Roman.

La şedinţa extraordinară, consilierii au votat un proiect în urma căruia Primăria Roman va orimi 50.000 de lei din partea CJ Neamţ, pentru organizarea Carnavalului de Crăciun şi ediţiei a V-a a Festivalului de datini şi obiceiuri “Roman Metropolitan”.

 

ANIVERSARE LA ȘCOALA ''VASILE alecsandri''

 

Aniversare la Școala “Vasile Alecsandri”


Școala “Vasile Alecsandri” a sărbătorit 182 de ani de la înfiinţare. Manifestările dedicate evenimentului au fost găzduite de Casa de Cultură.

Școala “Vasile Alecsandri” a sărbătorit vineri, 31 octombrie, 182 de ani de la înfiinţarea şcolii. Evenimentul a fost găzduit de sala mare a Casei de Cultură şi a reunit elevi, profesori şi părinţi, alături de care s-au aflat, în această zi festivă, oficialităţi, reprezentanţi ai autorităţilor şi ai instituţiilor partenere ale şcolii: primarul Romanului, profesorul Laurenţiu Dan Leoreanu, viceprimarul Lucian Micu, inspectorul şcolar general Viorel Stan, inspectorii şcolari Ilie Țedli, Maria Ghiniţă şi Costică Alexe, vicepreşedintele Asociaţiei Învăţătorilor din Neamţ, Dana Ciuraru, şi directori ai celorlalte unităţi şcolare din oraş. Festivităţile au fost deschise de profesoara Maria Campău, directorul Școlii “Vasile Alecsandri”, care a urat “La mulţi ani!” tuturor celor care sunt profesori sau elevi ai şcolii şi părinţilor şi a invitat, apoi, pe scenă, invitaţii de onoare.

“Am venit aici cu emoţie, pentru că, nu cu mulţi ani în urmă, am fost şi eu elev al acestei şcoli şi, de câte ori aud numele acestei şcoli, apare şi o emoţie lăuntrică. Întotdeauna, mă gândesc cu drag la colegii mei, la profesorii pe care i-am avut, la conducerea unităţii şcolare din acea perioadă şi cu drag, mă gândesc, la anii petrecuţi acolo, la lucrurile frumoase pe care le-am învăţat şi la colegii buni pe care i-am avut şi cu care mă mai întâlnesc adeseori. Veţi vedea şi voi, peste ani, că emoţiile trăite în şcoala generală rămân unice. Vă urez să vă sărbătoriţi frumos şcoala- profesori, părinţi, elevi -, ca într-o familie frumoasă, Vă doresc să vă bucuraţi de această zi, pentru că fiecare instituţie, fiecare unitate trăieşte ca un organism viu prin oamenii ei. Vă doresc să vă păstraţi, în rezultatele şcolare, poziţia pe care v-o dă numărul pe care l-aţi avut înainte de a vă numi Școala “Vasile Alecsandri”, şi anume, numărul 1″, a spus, în deschiderea festivităţii, primarul Laurenţiu Dan Leoreanu.

“Sunt profund emoţionat, pentru că este pentru prima dată când particip la Zilele şcolii în şcoala în care am fost şi elev şi profesor. Nu cu mulţi ani în urmă, am fost şi eu elev ca voi şi mă uitam la cei de pe scenă fără să mă gândesc că, odată, voi fi şi eu ca ei. Vreau să le mulţumesc public profesorilor mei, celor care m-au format şi m-au ajutat să ajung să fac ceea ce fac astăzi. Colegii mei, profesori la Școala «Vasile Alecsandri», sunt profesori talentaţi, profesori de elită, într-o şcoală de elită, cu elevi de elită”, a spus inspectorul şcolar general Viorel Stan, adresându-li-se elevilor cu urarea de a se revedea şi peste 100 de ani, de această dată ei fiind cei de pe scenă. “Dintotdeauna, poporul român şi-a iubit şi şi-a aşezat la loc de cinste dascălii, pentru că aceştia au fost, cu rare excepţii, antemegătorii neamului, propovăduind lumina adevărului şi a cunoaşterii. Școala este locul în care oameni destoinici au vegheat şi veghează la înnobilarea sufletului şi minţii tuturor celor care au dorit şi doresc să desluşească tainele slovelor. Un astfel de loc, cu tradiţie în învăţământul romaşcan, este Școala «Vasile Alecsandri» din Roman, ce s-a remarcat, an de an, ca una dintre şcolile de elită ale municipiului şi judeţului, prin rezultatele la învăţătură, concursuri şi olimpiade şcolare, de unde elevii noştri s-au întors cu numeroase premii”, a spus profesoara Cristina Aruxandei, director adjunct al Școlii “Vasile Alecsandri”.

Cei prezenţi au fost invitaţi, apoi, la o incursiune în imagini, un film reprezentativ pentru ce este astăzi Școala “Vasile Alecsandri”. Filmul a fost urmat de un program artistic. Concursul de talente “Mic artist pe scena şcolii” a încheiat manifestările dedicate aniversării Școlii “Vasile Alecsandri”.

 

Contact

World / World Meteo lupu.denisa2004@yahoo.com